Iedereen heeft vakken in zijn pakket die moeilijk zijn en veel moeite kosten om goede cijfers te halen. Zelf heb ik er in de 4e ook last van gehad. Vooral natuurkunde vond ik onwijs lastig, in het begin stond ik er een 3 voor maar aan het eind van het jaar een 6! Maar ook andere vakken koste me iets meer moeite dan het jaar ervoor. Ik heb de 4e besteed aan het uitzoeken hoe ik deze vakken makkelijker voor mezelf kan maken, deze tips deel ik met jullie. Hopelijk hebben jullie er ook wat aan!

Yeah XavviXavvi | via Tumblr

♥ Weet waar je moeite mee hebt.
Een vak bestaat vaak uit meerdere onderdelen, bijvoorbeeld grafieken, formules ed. Als je weet welk onderdeel je het moeilijkst vind kan je daar meer aandacht aan besteden.

Het kan ook zijn dat je het gehele vak moeilijk vind (dat vond ik) zorg dan dat je extra uitleg, bijles of een tutor krijgt. Zelf ging ik meer vooraan zitten (niet geheel vrijwillig, maar het hielp wel) en naast een meisje dat heel goed was in dat vak zodat ze mij kon helpen met vragen die ik niet begreep. En dat werkte echt hartstikke goed!

♥ Aantekeningen maken.
Iets wat ik in het begin van het jaar onderschatten is het aantekeningen maken. Eerst deed ik het nooit, maar toen ik daarmee begon snapte ik alles veel beter en sloeg ik alles veel beter op. Aantekening maken hielp mij ook tijdens het leren. Zeker doen dus!

La Petite Boite | via Tumblr

♥ Higlighters are your bestfriend.
Zo zie je meteen welke dingen in je aantekeningen belangrijk zijn. Je kan ook bepaalde kleuren aan bepaalde termen toewijzen zodat het nog duidelijker wordt.

Study | Sex | Coffee : Photo

♥ Vragen stellen.
Eerst deed ik het nauwelijks omdat ik dacht dat ik het begreep en dan vervolgens tijdens het leren erachter kwam dat dat niet zo was. En ik vond het ook awkward omdat ik het idee had dat het domme vragen waren. Domme vragen bestaan niet, dus zeker vragen! Soms heb je ook van die leraren die gewoon niet uit kunnen leggen, zoek dan een andere leraar op, neem bijles of een mede-leerling die het uit kan leggen.

♥ Maak je huiswerk.
Huiswerk vragen zijn voorbereidingen op toetsvragen. En echt maak het, het scheelt zo veel. Door je huiswerk te maken merk je of je de stof begrijpt. Stel ook vragen over je huiswerk vragen als je ze niet begrijpt of als je niet weet waarom iets op die manier gedaan wordt. En het is al meerdere keren voorgekomen dat een vraag uit het huiswerk bijna hetzelfde is als een toetsvraag en ik die dus meteen in kon vullen.

Remember why you started | via Tumblr

♥ Neem de tijd ervoor.
Je vind het vak al extra moeilijk, ga het dan niet afraffelen. Neem extra tijd voor je huiswerk en doe het vak wat je moeilijk vind als eerste zodat je nog geconcentreerd bent. En probeer ook zoveel mogelijk in de les te doen zodat je vragen kunt stellen.

♥ Maak samenvatting/ leg alles in eigen woorden uit.
Hierdoor kan je zien of je alles begrijpt en kan je het makkelijker onthouden. Persoonlijk vat ik de paragraaf eerst samen en maak dan alles opdrachten die bij die paragraaf horen zodat ik zeker weet dat ik alles begrijp.

nullius in verba | via Tumblr

♥ Leer langer van tevoren.
Dat deed ik in het begin nooit maar aan het eind wel, en dat bezorgde me een 6. Ik kijk hoeveel paragrafen ik moet leren en dan neem ik voor iedere paragraaf een dag om te leren en dan 2 extra dagen om alles te herhalen. Zo heb ik genoeg tijd.

♥ Maak het niet lastiger voor jezelf dan dat het is.
Ga met een open blik naar de les en besteed er niet teveel tijd aan. Daarmee bedoel ik te zeggen dat als je aan het leren bent of je huiswerk maakt je als het niet verder gaat ermee stopt. Vertrouw op jezelf en geloof dat je het kan. Probeer niet teveel te leren want dat zorgt alleen maar voor stress en daardoor gaat het niet beter worden. Geloof en vertrouw in jezelf.

Remember why you started | via Tumblr

Met deze tips is het mij in de 4e gelukt om goede cijfers te halen voor de moeilijke vakken en zo ga ik het in de 5e zeker weer doen. Voor mij werkt het en ik hoop voor jullie ook!

Liefs, Lobke